Recept: Pissaladière

Pissaladière, ofwel franse uientaart, is een klassiek recept uit de Franse keuken. Basic, maar mmmmmm zó lekker. En helemaal niet moeilijk! Je kunt dit gerecht warm of koud eten. B.v. met een salade als lunch, of in partjes bij een wijntje. Je kunt alles vooraf maken en lekker bij je bezoek blijven.

Ingrediënten en recept

Voor het deeg
– 150 gram bloem
– 7 gram gist (= 1 zakje)
– 45 gram boter (in kleine blokjes)
– 1 ei
– snufje zout
– klein beetje water (2 vingerhoedjes)

Voor de vulling
– 750 gram uien
– zwarte olijven
– 1 glazen potje met ansjovis (of 2 kleine blikjes)
– scheut olijfolie om in te bakken
– tijm of oregano, zout, zwarte peper

Bereiding:
Deeg: Kneed alle ingrediënten door elkaar en zet 2 uur weg op kamertemperatuur. Kneed het daarna nog een keer door en rol het uit tot een lap van maximaal 1 cm dik. Rechthoekig of rond naar keuze.

Vulling: Snij de uien in dunne ringen en bak ze in een goede scheut olijfolie, ca. 30 minuten. Hoe langer hoe lekkerder! Roer geregeld. Ze zijn klaar als ze helemaal glazig en lichtbruin (zo min mogelijk kleur) zijn en zo slap als bami. Doe er (naar smaak) tijm, zout en peper door.

Samenstellen: Verdeel de uien over het deeg en vorm met de ansjovisjes een ruitpatroon. Voorzie elk ruitje van een olijf. Bak de Pissaladière ca. 20 minuten op 220 graden. Check even of hij gaar is (is afhankelijk van de dikte van je deeg).

P.s. Wil je de snellere variant van dit recept, neem dan kant en klaar pizzadeeg of bladerdeeg. Clafoutis toe? Kijk hier. Als je gek bent op makkelijke recepten, vooral die uit de Franse keuken, gun jezelf dan het boek van Karin Luiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.